Czy zetknąłeś się kiedykolwiek z dziwnie brzmiącą nazwą congee? Jeśli nie, to czas najwyższy, żebyś poznał ten jeden z najpowszechniejszych rodzajów kleiku ryżowego, który w dosłownej interpretacji tłumaczy się jako ryż i woda. Wydawać by się mogło, że congee to danie jedynie dla maluchów a w gruncie rzeczy wcale tak nie jest, zwłaszcza biorąc pod uwagę jak bogaty jest jego skład wewnętrzny oraz zawartość.
W szczególności congee stanowi danie lekkostrawne, które jest bardzo mile widziane ze względu na stan zdrowotny. Nie powoduje żadnych kłopotów natury gastrycznej. Idealnie sprawdza się zarówno jako jeden z typowych posiłków lekkostrawnych jak także i dobrze radzi sobie przy zaburzeniach jelitowych i żołądkowych. To także wartościowy dodatek do diety lekkiej oraz zbilansowanej. Przydaje się dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy ale jednocześnie chcących odpowiednio dobrze się odżywiać. Kleik ryżowy to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, które nie kosztuje zbyt wiele. Potrawa tego rodzaju pełna jest cennych właściwości odżywczych i „zapycha”, co daje możliwość zwłaszcza zwrócenia uwagi na bardzo intensywny posmak dania a także jego sytość. Medycyna chińska od zarania dziejów stawia na congee w chińskim wariancie, który jest potrawą błyskawicznie robioną, przypominająca kremowy specjał. Jest pożywne i jedzone na ciepło. Do przygotowania tego typu potrawy potrzeba szklankę ryżu i zaledwie dziesięć szklanek wody. Kleik robiony jest z brązowego i długoziarnistego ryżu, który ma w sobie najwięcej cennych minerałów.
Autor artykułu:
[the-post-grid id="205" title="bibibi"]