Przystawki

Na przystawki doskonale nadają się różnego rodzaju proste dania, które mają za zadanie pobudzić apetyt. W naszej części Europy wciąż najpopularniejsze są różnego rodzaju zupy. Można je przygotowywać na bazie wody lub wywaru mięsnego albo warzywnego. Niezbędnym składnikiem każdej zupy są warzywa. Im więcej ich dodamy i im bardziej będą zróżnicowane, tym zupa będzie bogatsza w witaminy. Oczywiście, jak we wszystkim, i tutaj należy zachować umiar i przygotowując zupę pomidorową nie dodawać do niej dyni, czy innego nie pasującego składnika.
Słodkie pierogi typu knedliki
Żeby zupa miała więcej wartości odżywczych można do niej dodać ryż, makaron czy kaszę. Nie warto jednak przesadzać z ilością tych składników, albowiem trzeba pamiętać, że ma być to tylko przystawka. Inaczej sprawa wygląda w przypadku zup, które mają być daniem głównym, bo i takie przygotowuje się dosyć często. Zupa, która ma być posiłkiem głównym, powinna mieć także dodatek mięsny, aby zapewnić organizmowi niezbędną ilość białka.

napisane przez: