Sernik na zimno

Sezon letni idealnie nadaje się do kombinowania z wypiekami. Nie brak szeregu rozmaitych przepisów na wielorakie wypieki cukiernicze zawierające w swym składzie przede wszystkim świeże owoce sezonowe. W szczególności bardzo wybornie smakuje wówczas sernik. Jest to tradycyjny polski wypiek, który kojarzy się z ogromną ilością sera i drożdżowym ciastem, ale wcale nie musi tak być. Równie dobrze możemy pokusić się na wykonanie sernika na zimno. W takim serniku pojawia się wtedy ogrom owoców typu maliny czy truskawki. Poniżej postaramy się pokazać idealny przepis na świetnej jakości sernik.

[the-post-grid id="205" title="bibibi"]
Sernik na zimno to rewelacyjna alternatywa wobec standardowego sernika, która dobrze sprawdza się na specjalne okoliczności, na przykład imprezy rodzinne. Na co dzień, kiedy chcemy dostarczyć organizmowi potężnej dawki pysznych słodkości, sernik sprawdza się również idealnie. Ciekawie prezentuje się receptura obejmująca sernik na zimno plus serek homogenizowany oraz truskawki świeżo zebrane bądź dostarczone wprost z targu. Do zrobienia tego rodzaju wypieku potrzebujemy zwłaszcza paru opakowań serków homogenizowanych, najlepiej takich, które będą liczyły wagą jakieś dwieście pięćdziesiąt gram, czyli mowa tu o łącznej masie kilograma. Do tego jedno opakowanie serka mascarpone i galaretka owocowa. Przyda się także paczka biszkoptów – najlepiej tych podłużnych, bo na nich najlepiej się nanosi krem. Nie zapomnijmy oczywiście o obowiązkowej do galaretki żelatynie. Zaczynamy od zrobienia galaretki, a następnie dodajemy do niej żelatynę. Później przekładamy serki mascarpone do naczynia i miksujemy, ubijając na masę. Kiedy masa jest już puszysta, na sam koniec miksowania, dodajemy żelatynę i wrzucamy pokrojone na kawałeczki serki. Następnie masę wylewamy na biszkopty uprzednio ułożone na zwartą warstwę w tortownicy. Wsadzamy wszystko do lodówki i chłodzimy.

Autor artykułu:

  • |
  • | | |