knedlik.pl

Blog dla pasjonatów gotowania

Bób zielony

Jak ugotować bób?

Dobry bób to symbol trwającego w pełni lata. Intensywny i charakterystycznych posmak tego warzywa doskonale kojarzą się z wyśmienitymi zupami, ale także i świetnie sprawdza się bób jako swego rodzaju wariant przekąski. Jak jednakże ugotować dobrej jakości i świetnych aromatycznie bób?

Gotowany bób
W przypadku gotowania bobu bardzo ważne jest to, aby po pierwsze nie przegapić czasu jego zbiorów. Okres rośnięcia bobu przypada co roku dość krótko, bowiem między końcówką czerwca oraz początkiem sierpnia. W ten sposób można uzyskać młody i bardzo soczysty w smaku bób, który jest niesamowicie wartościową rośliną strączkową. Najlepiej jeść go z łupinką, którą jednak większość osób stara się odrzucać ze względu na twardość. W jej twardości znajduje się natomiast moc witamin i niezbędnych minerałów, które są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia elementów.

Bób z pędami
A teraz przejdźmy do konkretów – w jaki sposób ugotować smacznych bób? Przede wszystkim zacznijmy od tego, jak go dobrze oczyścić. W szczególności powinniśmy go opłukać pod strumieniem chłodnej wody, aby zlikwidować wszelakie zabrudzenia Następnie bierzemy duży garnek i wsypujemy do niego bób. Zalewamy całość wodą w proporcjach jeden do dwa. Następnie bierzemy szklankę bobu na dwie szklanki wody i gotowe. Efekt po parudziesięciu minutach gotowania uzyskany. Jako cenną wskazówkę podajemy sprawdzonych przepis – dodajemy jedną łyżeczkę cukru oraz dokładnie tyle samo soli dla wydobycia lepszego smaku bobu. W ten sposób jego nietuzinkowych posmak jeszcze bardziej się wyostrzy. Optymalnie jest gotować bób pod przykryciem jakieś dwadzieścia minut.
Autor artykułu:

Moze Ciebie zainteresować