Kompot z truskawek

Wyśmienity napój, który rewelacyjnie sprawdzi się zwłaszcza w sezonie letnim, gdy na zewnątrz panują drakońskie upały. Intensywny w swym posmaku i aromatyczny, przyciąga chociażby samym estetycznym wyglądem. Mowa tu o napoju z truskawek, który określany jest potocznie jako kompot – doskonale każdemu z nas znany rodzaj napitku tym razem odsłonimy w wariancie letnim.
[the-post-grid id="205" title="bibibi"]
Zrobienie kompotu z truskawek jest niesamowicie proste. Wystarczy jedynie jakieś sześćset pięćdziesiąt – siedemset gram truskawek, do tego dwa litry wody oraz jedna i pół szklanki cukru. Kompot w takim wydaniu będzie nie tylko odżywczy, bowiem robionych z owoców sezonowych pełnych cennych witamin, których nie pozbędziemy się przez obróbkę na przykład jak to jest w procesie gotowania. Dodatkowo, taki napój w upalne dni mocno orzeźwia, dodając energii i sycąc. Czasem pożywny kompot z truskawek potrafi zastąpić nie jedną przekąskę. Kompoty można przygotowywać na rozmaite sposoby i te z zastosowaniem truskawek w roli głównej także. W szczególności warto je poddawać procesowi pasteryzacji, co daje sposobność ich wykorzystania nawet późną jesienią czy też w środku siarczystych zimowych mrozów. Musimy dodać także, że truskawki rewelacyjnie sprawdzają się jako element koktajli dietetycznych, czy też po prostu dla osób, które chcą być bardziej fit. Truskawki znakomicie sprawdzają się też w roli deserów, do których słodki i aromatyczny kompot jak najbardziej się zalicza. Kompoty truskawkowe mogą być także łączone z innymi owocowymi mieszankami, w tym chociażby z również sezonowymi malinami i porzeczkami.
Autor artykułu:

  • |
  • | | |