Sos koperkowy

Doskonały dodatek do wszelakiego typu dań. Znakomite uzupełnienie zarówno tradycyjnych, jak i nieco nowocześniejszych potraw obiadowych. Świetnie wpisujący się w rolę przystawek – sos koperkowy. Niby prosty, a jednak – jak go prawidłowo zrobić, aby wydobyć z niego idealny posmak? Więcej dowiesz się z dalszych akapitów.
Sos koperkowy znakomicie sprawdza się jako dodatek do dań typowo mięsnych, zwłaszcza tych serwowanych z puree ziemniaczanym czy też ryżem. Jest to świetne uzupełnienie pieczonych ziemniaków, gołąbków a nawet sałatek. By zrobić idealnie gładki sos koperkowy potrzebujemy zacząć od przygotowania mniej więcej dwieście pięćdziesiąt mililitrów bulionu warzywnego. Do tego bierzemy też pęczek koperku, pieprz, trzy łyżki mąki, jedną trzecią szklanki śmietanki – najlepiej trzydziestoprocentowej oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, uprzednio koperek bardzo drobno siekając. Dodajemy także parę łyżek śmietany i łączymy ją z bulionem. Na sam koniec wrzucamy drobno ścięty koperek. Sos musimy także doprowadzić solą oraz pieprzem, jak również istotna jest temperatura jego podawania – najlepiej, żeby sos nie był chłodny, czy letni, co zwłaszcza podgrzany delikatnie na wolnym ogniu ale nie doprowadzonych do k wrzenia, jedynie lekko zagotowany. Sos koperkowy znakomicie sprawdza się także jako dodatek do dań z frytkami w roli głównej, na przykład z batatów czy też typowych polskich ziemniaków. Do tego nie można go pominąć przy gotowaniu pulpetów oraz pieczonych ryb, zwłaszcza świetnie koperkowy dodatek nadaje się do pieczonej ryby oraz warzyw grillowanych. Dobrze sprawuje się z koperkowym uzupełnieniem dań także ryba duszona oraz gulasz.
Autor artykułu:

[the-post-grid id="205" title="bibibi"]

  • |
  • | | |