Kilka trików, jak nie marnować żywności

Żeby kupowane przez nas produkty spożywcze nadawały się do spożycia, koniecznie potrzebne jest zwrócenie uwagi na to, aby właściwie przygotowywać nasze dania. W szczególności mowa tu o niemarnotrawieniu żywności, która musi być zwłaszcza właściwie magazynowana. Jej przechowywanie powinno wiązać się zwłaszcza z kupnem odpowiednich pojemników jakie pozwalają na to, żeby właściwie przechowywać określonego rodzaju produkty.

[the-post-grid id="205" title="bibibi"]
W szczególności trzeba zwrócić uwagę na to, czy nie kupujemy nadpsutych produktów a opakowania, w jakie umieszczamy nasze zakupy są solidnie zamykane i nie przepuszczają powietrza, przez co mogłoby dojść do zepsucia znajdującej się w nich zawartości spożywczej. Dodatkowo, nie zapominajmy również o tym, aby skrupulatnie weryfikować, co powinno a co nie znaleźć się w chłodziarce. Nie wszystkie artykuły żywnościowe się do tego nadają, zwłaszcza kiedy mowa o niektórych gatunkach owoców czy warzyw. Często to właśnie ze względu na złe magazynowanie produktów spożywczych, żywność w dużej ilości trafia do kosza. Kolejnym często popełnianym błędem okazuje się być zwłaszcza nadmiar kupowanych artykułów. Brzmi znajomo? Wszystko może się przydać i owszem, wchodząc do sklepu i patrząc na kuszące promocje i akcje rabatowe, może się wydawać, że każdą z wkładanych do koszyka rzeczy jakoś przerobimy i zjemy, ale jednak. Mierzmy siły na zamiary i to, że kiwi czy jabłka są aktualnie w obniżonej cenie, nie powinno nas skłaniać do kupienia ich w nadmiarze. Rezultatem tego będzie niestety wyłącznie zmarnotrawienie jedzenia, którego po prostu nie przejemy w tak dużej ilości. Najlepiej zatem trzymać się jednego prostego triku – starodawna lista zakupów i gotowe.
Autor artykułu:

  • |
  • | | |