Ciasteczka owsiane

Jednym z najbardziej pysznych rodzajów deserów okazują się ciasteczka fit robione z płatków owsianych. Można oczywiście uzupełnić ich bogaty skład także szeregiem innych zamienników, ale ten wariant z płatkami owsianymi okazuje się być zdecydowanie najbardziej popularny. Jak zatem przejść z teorii do praktyki i zafundować sobie przepyszne słodkości w zaledwie dwadzieścia minut? Przekonasz się o tym po lekturze dalszych fragmentów naszego artykułu.
[the-post-grid id="205" title="bibibi"]
Ciasteczka owsiane są fit rzeczywiście o ile wykorzystamy do ich stworzenia właściwej jakości produkty w odpowiednich ilościach. Mowa tu o zaledwie jednym jajku, szklance płatków owsianych górskich, stu czterdziestu gramach rozpuszczonego masła, szklance mąki pszennej. Do tego kilka łyżek cukru, najlepiej trzcinowego, proszek do pieczenia w ilości zaledwie pół łyżeczki, trochę posiekanej gorzkiej czekolady i łyżeczka cynamonu. Wszystkie składniki suche mieszamy w jednej misce, a te mokre w drugiej. Do suchych dodajemy mokre, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką albo ręką, a później zaczynamy dłońmi formować niewielkie płaskie kuleczki, które przypominać mają ciastka.


Wykładamy nasze ciastka na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i gotowe. Całość pieczemy w temperaturze sto osiemdziesiąt stopni i nie dłużej z reguły niż przez piętnaście minut. Zamiast wspomnianych powyżej dodatków, można wykorzystać na przykład banany, które mogą być świetnym zamiennikiem jajka. Do tego zamiast cukru trzcinowego świetnie sprawdzi się praktycznie każde słodzidło – od melasy przez erytrytol oraz ksylitol. Można nawet pokusić się o syrop klonowy czy syrop z agawy. Zwykłe masło da się zastąpić masłem klarowanym, a mąkę maką bezglutenową czy też jaglaną oraz owsianą.
Autor artykułu:

  • |
  • | | |