Tarta

Szukasz sprawdzonego przepisu na wyśmienitą tartę? Zapraszamy do naszego wirtualnego poradnika, za pomocą którego dowiesz się, jak zrobić idealną, chrupką i smakowitą ale pozbawioną zakalca tartę. Czas start!
Tarta obowiązkowo powinna być robiona regularnie w każdym domu, bowiem jest to bardzo syte a przy tym i rewelacyjnie sprawdzające się jako stosunkowo lekka kolacja danie, prezentujące się na talerzu niesamowicie estetycznie. Jedzenie tarty możliwe jest generalnie rzecz biorąc na dwa sposoby, a mianowicie można to robić poprzez słodkie wypełnienie, jak także jako danie wytrawne, a więc przygotowując tartę na słono. Do zrobienia smakowitej tarty potrzebujemy takich składników jak jakieś sto dwadzieścia pięć gram schłodzonego wcześniej masła, dwieście pięćdziesiąt gram mąki, w tym zwłaszcza mąki gatunku krupczatka, pięćdziesiąt gram wody, jedno żółtko jajka czy tez szczypta soli. Jeśli chodzi natomiast o sam proces pieczenia, to tarta zawsze wymaga odpowiedniego wyrobienia ciasta. Jest to ciasto gniecione, formowane na stolnicy a następnie podlewane od czasu do czasu odrobiną wody dla zwiększenia lepkości mącznej mieszanki. Kiedy uformowana zostanie kula z ciasta, wstawiamy je do lodówki i następnie odczekujemy jakieś czterdzieści minut. Po tym czasie możemy już szykować stolnicę na której rozwałkujemy ciasto oraz wkładamy dobrze rozwałkowane na tartową foremkę specjalnie do tego celu przeznaczoną i dociskamy brzeżki. Proces pieczenia zazwyczaj zajmuje jakieś dwadzieścia minut.
Autor artykułu:
[the-post-grid id="205" title="bibibi"]

  • |
  • | | |