knedlik.pl

Blog dla pasjonatów gotowania

Ciasto biszkoptowe

Pudding z chia

Zrobienie pysznego deseru wcale nie wymaga jedynie pustych kalorii i ogromnej ilości słodkości. Cukier w deserze nie musi wystąpić w ogóle. Jak to możliwe, że będzie nam smakowało, gdy pozbawione zostanie słodzidła? Nie do końca tak będzie. Szczegółowe informacje odnośnie tego jak można zrobić dobrej jakości zdrowe desery pozyskasz po lekturze poniższego tekstu, za pośrednictwem którego podpowiemy Ci krok po kroku, jak przygotować wybornych pudding chia.

Wykorzystanie nasion chia do deserów w nowoczesnym wydaniu okazuje się dziś być niesamowicie popularne. Bardzo modne i z czasem coraz bardziej rozpowszechniane okazały się superfoods stawiające na nasiona chia w roli głównej. Powód? Ich zbawienny wpływ na ludzki organizm. W tych niewielkich ziarenkach znajduje się cała masa różnorodnych cennych dla zdrowia właściwości, witamin oraz minerałów, w tym między innymi wartościowych składników takich jak białko, a nawet kwasy tłuszczowe i błonnik, tak bardzo przecież pożądane dla zdrowia i świetnej kondycji organizmu każdego z nas. Wydaje się to niemożliwe, a jednak- badania naukowe wyraźnie podpowiadają, że w nasionach chia znajduje się dużo więcej białka aniżeli w samym łososiu, uważanym przecież za kopalnię białka!
Zrobienie puddingu chia wymaga natomiast wyłącznie dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka roślinnego albo krowiego, tok już w zależności od indywidualnej tolerancji laktozy, bądź nie, a także opcjonalnie łyżeczka miodu bądź cukier oraz dwie – trzy łyżki nasion chia. Wszystko ze sobą miksujemy i pudding gotowy.
Autor artykułu:

Moze Ciebie zainteresować

Tarta
Kompot z truskawek