Piernik – co w środku poza powidłami?

Zrobienie klasycznego polskiego piernika z prawdziwego zdarzenia wcale nie jest prostym zadaniem. Nie lada wyzwaniem okazuje się stworzenie idealnego piernika z powidłami, a tym trudniejsze jest jego zrobienie z innymi dodatkami. Odpowiednie proporcje, doskonała jakość składników, właściwy proces pieczenia i optymalnie dobrana długotrwałość trzymania w piekarniku. To wszystko przekłada się na świetny efekt wypieku cukierniczego. Poniżej kilka przykładów tego, w jaki sposób można upiec znakomity piernik, niekoniecznie bazując na powidłach w roli smarowidła.
[the-post-grid id="205" title="bibibi"]
W szczególności trzeba zwrócić uwagę na fakt, że pierniki mogą być przekładane dowolnego rodzaju masami. Wszystko zależy zwłaszcza od tego, jakiego typu piernik chcemy uzyskać w kontekście jego walorów smakowych. Jako, że struktura samego opisywanego tu ciastka jest bardzo twarda, nie stanowi większej trudności wybór nawet najbardziej niewdzięcznego do posmarowania smarowidła, bowiem przyjmie się na tak twardym cieście praktycznie wszystko. Eksperymentować możemy do woli. Piernik jest obowiązkowy na świątecznym stole i zależy to przede wszystkim od paru wskazówek niezbędnych do uwzględnienia w procesie pieczenia. Po pierwsze, zamiast powideł można wykorzystać wszelakiego typu dżemy, ponadto przełożyć warstwy piernikowe masą budyniową, bitą śmietaną, a nawet masą wykorzystywaną do przełożenia warstw karpatki - równie popularnego ciasta w Polsce. Do zrobienia idealnego piernika wystarczy dwieście gram miękkiego masła, dwie szklanki mleka, opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, jedna czwarta szklanki cukru, najlepiej białego.
Autor artykułu:

  • |
  • | | |