knedlik.pl

Blog dla pasjonatów gotowania

Koszyk pełen warzyw

Kilka trików, jak nie marnować żywności

Żeby kupowane przez nas produkty spożywcze nadawały się do spożycia, koniecznie potrzebne jest zwrócenie uwagi na to, aby właściwie przygotowywać nasze dania. W szczególności mowa tu o niemarnotrawieniu żywności, która musi być zwłaszcza właściwie magazynowana. Jej przechowywanie powinno wiązać się zwłaszcza z kupnem odpowiednich pojemników jakie pozwalają na to, żeby właściwie przechowywać określonego rodzaju produkty.


W szczególności trzeba zwrócić uwagę na to, czy nie kupujemy nadpsutych produktów a opakowania, w jakie umieszczamy nasze zakupy są solidnie zamykane i nie przepuszczają powietrza, przez co mogłoby dojść do zepsucia znajdującej się w nich zawartości spożywczej. Dodatkowo, nie zapominajmy również o tym, aby skrupulatnie weryfikować, co powinno a co nie znaleźć się w chłodziarce. Nie wszystkie artykuły żywnościowe się do tego nadają, zwłaszcza kiedy mowa o niektórych gatunkach owoców czy warzyw. Często to właśnie ze względu na złe magazynowanie produktów spożywczych, żywność w dużej ilości trafia do kosza. Kolejnym często popełnianym błędem okazuje się być zwłaszcza nadmiar kupowanych artykułów. Brzmi znajomo? Wszystko może się przydać i owszem, wchodząc do sklepu i patrząc na kuszące promocje i akcje rabatowe, może się wydawać, że każdą z wkładanych do koszyka rzeczy jakoś przerobimy i zjemy, ale jednak. Mierzmy siły na zamiary i to, że kiwi czy jabłka są aktualnie w obniżonej cenie, nie powinno nas skłaniać do kupienia ich w nadmiarze. Rezultatem tego będzie niestety wyłącznie zmarnotrawienie jedzenia, którego po prostu nie przejemy w tak dużej ilości. Najlepiej zatem trzymać się jednego prostego triku – starodawna lista zakupów i gotowe.
Autor artykułu:

Moze Ciebie zainteresować