Dania główne

Przepisów na dania główne jest ogromna ilość. Każda kuchnia świata posiada różne potrawy nadające się na obiad czy kolację. W Polsce bardzo popularne jest jedzenie ciepłych obiadów, podczas gdy do kolacji przykłada się mniejsza wagę. Niemniej jednak coraz więcej osób, ze względu na pracę do późnych godzin popołudniowych, zjada wieczorem jeden główny posiłek. Na dania tego typu nadają się przeróżne potrawy. W kuchni czeskiej i słowackiej bardzo popularne i lubiane są dania mięsne z konkretnymi sosami. Podawane są one tradycyjnie z ziemniakami lub z knedlikami. Knedliki to wręcz tradycyjne danie tej kuchni. Jest to ciasto przygotowywane z ziemniaków, mąki, czasem drożdży i doskonale nadaje się właśnie na danie główne. Knedliki podaje się z gulaszem albo pieczonym mięsem z sosem, do tego dodaje się duszoną kapustę lub inny rodzaj surówki.

Congee na talerzu

Ciasto to często jest przygotowywane z nadzieniem owocowym lub mięsnym. Na danie główne oprócz ziemniaków i mięs z sosami doskonale nadają się potrawy z makaronu, kaszy czy ryżu. Składniki te mogą nam zastąpić ziemniaki w tradycyjnym obiedzie z mięsem, sosem i sałatką. Można z nich także przygotowywać zupełnie inne potrawy. Bardzo popularnym, a zarazem smacznym i pożywnym daniem jest risotto. Mianem tym określa się potrawę na bazie ryżu z różnymi warzywami i dodatkiem mięsa, głównie kurczaka. Przygotowując tego typu danie można popuścić wodze fantazji i za każdym razem stworzyć zupełnie inną potrawę, dzięki dodawaniu innych warzyw lub mięsa. Risotto to jedna z potraw, które przygotowuje się niezwykle szybko i nie potrzeba specjalnych umiejętności, żeby stworzyć pyszne danie.

Potrawy z makaronu są szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie stanowią jedne z głównych posiłków. Makaron można przygotować z sosem i warzywami, z dodatkiem mięsa lub bez niego. W zależności od rodzaju dodatków danie to może mieć bardzo różne smaki. Kasza to z kolei składnik, którego w naszej diecie nie powinno zabraknąć, gdyż ma dużo wartości odżywczych.

Wszystkie wyżej wymienione potrawy doskonale nadają się na obiad i kolację. Jednak oprócz tych dwóch posiłków równie ważne, o ile nie najważniejsze, jest śniadanie. Jest to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Na śniadania powinno się jeść odżywcze, ale równocześnie lekkostrawne potrawy. Doskonale nadają się tutaj różnego rodzaju płatki z dodatkiem owoców (świeżych lub suszonych) i mleka. Tak zbilansowany posiłek zapewni wszystko co niezbędne do prawidłowego rozpoczęcia dnia: da nam dużo energii i siły na cały dzień.

napisane przez: