Czeskie piwo – ciekawostki

Czeskie piwo - ciekawostki

Wonton lub chińskie kluski , jest pożywieniem popularne w Chinach. Jako kantoński Jestem dumny, że słowo pochodzi od kantoński wonton zamiast mandaryńskim, jak pierogi były najprawdopodobniej wprowadzony na Zachodzie przez pierwszych osadników w Chinatown, którzy przyszli przede wszystkim z kantońskim mówiących nadbrzeżnych miast w południowych Chinach.

W języku chińskim oznacza „wonton połykaniem chmury”. Jeśli jesteś zaznajomiony z chińskiej sztuki można również stwierdzić, że wonton, pływające w bulionie, przypomina tradycyjną „Spirala Cloud” motywem chińskiego rękodzieła. Jeden z najbardziej znanych przykład: palnik do Igrzysk Olimpijskich w Pekinie jest znany jako „szczęście Chmura Torch” w języku chińskim.

Wontons są nieco odmienne w różnych części Chin. Mogę dać ci wprowadzenia?

kantoński wonton

Czeskie piwo - ciekawostki

Cantonese wonton ma żółte opakowanie (wykonane z mąki i jaj: myślę arkusza makaron) zazwyczaj wypełnione mielonym wieprzowiny i krewetek. Na pierogi są zazwyczaj podawane w kluskami, rodzaj cienkiego, bardzo twarda (prawie jak gumką) makaron rozpowszechnione w południowych Chinach. Co ciekawe, przygotowania brzeczki jest sztuką samą w sobie – wszystkie najlepsze sklepy wonton mają swoje tajne przepisy na bazie zupy; ale zazwyczaj muszli krewetek Uważa się, że głównym składnikiem.

shanghainese wonton

Ten rodzaj chińskiej kluska ma białe, grubsze owijania (wykonane tylko z mąki) i napełniania obejmuje mielone mięso wieprzowe i shanghainese bok choy. W niektórych odmianach posiekanych porów i dymki dodaje. Do zupy, podstawa zupa jest zwykle wykonany z mieszając sos sojowy, wodę i trochę przypraw, głównie do barwienia na nieprzyjemne biały wygląd. (Biały kolor jest tabu dla tradycyjnych chińskich ponieważ jest związane ze śmiercią).

napisane przez: